با تشكر از ”آقاي ملك حسن صالحي“ كه مطالب زير را در اختيار من گذاشتند.
اكو توريسم بجنورد
رشته كوه سالوك: به عنوان پارك ملي نامگذاري شده. با درختان ارس چند صد ساله و بوته هاي گون با گل هاي الوان و بسيار معطر و ديگر مناظر جامعه گياهي- مرتعي يكي از غني ترين و بهترين مراتع مشجر منطقه محسوب مي گردد كه در خراسان منحصر به فرد است. ”غار گمنامان“ سالوك در جنوب روستاي رختيان (34 كيلومتري جنوب بجنورد) با يكساعت پياده روي از جذبه خاصي براي كوهنوردان برخوردار است.
دره با صفاي بازخانه: با طراوت و سرسبزي درختانش و با دارا بودن انواع ميوه هاو سبزيجات و صيفي جات فصل, آب فراوان بصورت نهري در سرتاسر دره و چشمه هاي پراكنده در باغات و محلي به نام ”خاتون قيامت“ كه در انديشه عام تقدس خاصي داشته و زيارتگاه ميباشد. از ييلاقات مصفاي نزديك شهر است.
چشمه آب معدني ايوب پيغمير: در دهستان گيفان در شمال بجنورد نزديك به مرز جمهوري تركمنستان بفاصله تقريبي 100 كيلومتر تا بجنورد در روستايي به همين نام واقع است كه همه ساله پذيراي مسافران و بيماران زيادي از اطراف و نقاط مختلف كشور ميباشد. از آب گرم ايوب براي گرما درماني(ترموتراپي) و معالجه بيماريهاي پوستي استفاده مي شود.
اسفيدان(ماسوله بجنورد): روستاي اسفيدان در دره اي ژرف محصور در كوهستان آرميده در كمركش كوه با شيب تند بر روي تخته سنگهاي عظيم و استوار با معماري خاص منازل در كوه و بر ارتفاع صخره هاي پر صلابت كه تماماَ از سنگهاي لاشه درست شده اند. جلوه ي خاصي دارد.
ديدنيهاي اسفيدان: ”درخت سندل“ سمبل روستاي اسفيدان. بنا به گفته معمرين روستا از نوع اين درخت جدود 17 اصله بوده كه به علت واقع شدن در مسير كوچه و عدم آگاهي از اهميت آن بيشتر آنها را قطع نموده اند و فقط 2 اصله باقي مانده با تنه اي حدود65/2 متر.
دره و چشمه هَنوَر: در ضلع شمالغرب روستاي اسفيدان, دره اي عميق و طولاني بنام هَنوَر وجود دارد كه به فاصله تقريبي نيم ساعت از روستا در كمركش كوهي صخره اي چشمه اي زلال به همين نام خارج ميشود و آب آن باغات اطراف را آبياري ميكند.
دره و آبشار بارگه: در جنوب غرب روستاي اسفيدان دره اي ديگر با نام ”بارگه“ با چشمه هاي متعدد و آبشار ديدني و سرسبزي خاص خود, هر تازه واردي را به خود جذب ميكند. در ابتداي دره سمت چپ, زميني تپه ماهوري حدود 40 هكتار چند سال پيش بعلت رانش شديد , تمام باغات و خانه ها و درختان كهنسال آن در دل خاك فرو رفت.
قلعه هاي اسفيدان: در غرب روستاي اسفيدان ديواري صخره اي نمايان است كه به آن ” تاش قلعه (يعني قلعه سنگي) “ مي گويند. بر روي اين قلعه ديوارهاي سنگي و سفال ساده نخودي و قرمز و سفال هاي منقش به رنگهاي مختلف ديده مي شود.
برج هاي اسفيدان: بر فراز كوههاي اطراف روستاي اسفيدان, آثار برج هاي سنگي قديمي مشاهده مي شود كه مصالح بكار رفته در آنها سنگ و ساروج است. معروفترين آنها يكي برج ” قاريومالاق“ و ديگري برج ” قارقه“ (كلاغ) در شمال غرب روستاست كه پايه هاي آن هنوز باقي مانده.
غارهاي اسفيدان: در ضلع شمال غربي روستا بر بالاي صخره چشمه ”هَنوَر“ كوهي بنام ” خزينه“ وجود دارد كه در بالاي آن غار” خزينه راهه“ واقع شده است. بگفته مردم, غاريست دست ساز در انتهاي آن چاهي وجود دارد كه در قديم به عنوان پناهگاه استفاده مي كرده اند. غار ديگري بنام ” بيجت“ يا” معصوم“ وجود دارد كه داراي استلاگتيت و استلاگميت مي باشد.